Ok jest to mój stary krótki fick, napisany do konkursu Jeszcze nikt nigdy mnie za niego nie pojecha³ , dlatego czujê niedosyt.
Kiedy¶ tam, dawno temu przyszed³ czas na wspomnienia, a ¿eby ich nie zmarnowaæ postanowi³em je spisaæ.
Tak to by³o wtedy, gdy mia³em czterna¶cie lat, by³em m³odym butnym Eskimosem, który my¶la³ ¿e nic nie jest w stanie mu zagroziæ. Mia³em wtedy d³ugie, blond w³osy. Tak, dok³adnie to pamiêtam.
By³ mro¼ny poranek, s³oñce dopiero wychodzi³o zza horyzontu o¶lepiaj±c moich braci wybieraj±cych siê na polowanie. Gdy spakowali wszystkie swoje rzeczy wrócili do igloo, ¿eby po¿egnaæ rodziców i siostry. Zawsze ¿egnali tak¿e mnie, lecz tym razem Tornak mój najstarszy brat zwróci³ siê do mnie i powa¿nie powiedzia³:
- Mohawk, Bracie, starsi naszego plemienia powiedzieli, ¿e jeste¶ ju¿ gotów zostaæ prawdziwym, ¶nie¿nym Indianinem, pakuj siê, we¼ tylko to co najpotrzebniejsze i co¶ do jedzenia.
- Tak bracie – odpowiedzia³em – Zaraz bêdê gotowy.
Spakowa³em siê do swojej torby ze smoczej skóry, chwyci³em mój harpun i pobieg³em do sañ. Chwilê pó¼niej pêdzili¶my naszym psim zaprzêgiem. Po dotarciu do ciemnej doliny umówili¶my siê, ¿e ka¿dy z nas pójdzie w inn± stronê. Z³o¿yli¶my jeszcze tylko chleb w ofierze dla naszego boga Ilmarinen i ka¿dy wyruszy³ w swoim kierunku.
¦nieg skrzypia³ i skrzy³ siê w ¶wietle wschodz±cego s³oñca. Kiedy wypatrywa³em na nim ¶ladów dzikich zwierz±t us³ysza³em jaki¶ szelest tu¿ za mn±, odwróci³em siê, i w tej samej chwili rzuci³ siê na mnie wielki ¶nie¿ny wilk z w¶ciek³o¶ci± w oczach i z zakrwawionym pyskiem. Szamotali¶my siê dopóki nie zatopi³ swoich bia³ych k³ów w mojej lewej nodze. Wtedy zacz±³ lizaæ swoje rany (mo¿liwe, ¿e po ostatnim pojedynku o dowództwo w stadzie), powoli przesuwa³em swoj± rêkê w stronê niedaleko le¿±cego harpuna. Ostatkiem si³ przyci±gn±³em go do siebie i rzuci³em w wilka, mia³em okropne szczê¶cie, grot zatopi³ siê idealnie w jego plugawej szyi, wyda³ jeszcze kilka przera¿aj±cych d¼wiêków i pad³ na ziemiê. Zasn±³em…
Obudzi³o mnie skamlenie nad moj± poszarpan± nog±. By³ to jaki¶ dziwny czerwono, czarny stworek podobny do psa. Liza³ moj± ranê ¿eby siê szybciej zaskrzepi³a. Kiedy tylko ujrza³, ¿e otworzy³em oczy podszed³ do mojej twarzy, ci±gn±c w zêbach pêk suchych ga³±zek pu¶ci³ je niedaleko mnie i zapali³, nie wiem dok³adnie jak on to zrobi³ ale mia³em wra¿enie, ¿e ogieñ wydobywa³ siê z jego pyszczka, zapalaj±c kupkê drewna. Potem pobieg³ szybko po resztê chrustu i wrzuci³ go do ogniska.
- Hej ma³y sk±d siê tu wzi±³e¶? – powiedzia³em.
- Ghhrow. – zawarcza³ tylko w odpowiedzi.
- Widaæ nie jeste¶ zbytnio rozmowny, ale dziêkujê ci, ¿e robi³e¶ dla mnie to ognisko, inaczej bym zamarz³.
Wtedy usiad³ zaraz przed moim nosem i zacz±³ mnie lizaæ po twarzy. Jego jêzyk by³ bardzo ciep³y. Wtedy zauwa¿y³em le¿±cego wilka, z którym stoczy³em walkê, pog³aska³em mojego dziwnego przyjaciela i doczo³ga³em siê do moich baga¿y wyj±³em z nich nó¿ i jakie¶ szmaty. Zrobi³em sobie z nich prowizoryczny opatrunek i przemie¶ci³em siê w kierunku wilka ¶ci±gn±³em z niego idealne futro i wykroi³em wielki kawa³ miêsa.
- Hej, Zapalniczko chod¼ tutaj, pewnie g³odny jeste¶.
Wzi±³ delikatnie miêso po³o¿y³ ko³o ogniska i zjad³. Potem wróci³ do mnie, i pokaza³ noskiem na wilka. Ukroi³em mu znowu tyle samo, lecz tym razem po³o¿y³ och³ap zaraz przy p³omieniach nie jedz±c go, poczeka³ a¿ spiecze siê z tej strony i odwróci³, gdy miêso by³o ju¿ gotowe przyniós³ mi nie jedz±c przy tym nawet kawa³ka. Powiem tylko, ¿e ta na wpó³ surowa potrawa by³a najlepszym daniem jakie kiedykolwiek jad³em. Po chwili pojawili siê moi dwaj bracia, pochwalili mnie za odwagê i zainteresowali siê Zapalniczk±, lecz on widocznie nie by³ zainteresowany nimi, podpali³ ich torby, pokaza³ jêzyk i schowa³ siê za mnie. Bracia po³o¿yli mnie na saniach i odwie¼li do domu zostawiaj±c Zapalniczkê, lecz ten pobieg³ za nami a¿ do osady.
Gdy ju¿ wyzdrowia³em, Zapalniczka ci±gle ze mn± chodzi³ daj±c do zrozumienia, ¿e chce byæ moim stworkiem, wiêc przygarn±³em go do siebie. I od tej pory pomaga³ ca³ej osadzie. Rozpala³ ogniska, nosi³ ró¿ne przesy³ki i bawi³ siê z dzieæmi, jednak¿e najwiêcej czasu spêdza³ ze mn±.
'Creditsy ( one tu by³y zawsze, i nie poke, ja nie outujê, prêdzej collect znowu zamkn± ni¿ st±d pójdê ):
Inaka - Powiedzieæ dziêkujê za wszystko to za ma³o. Te rozmowy na GG, gra, ocenianie moich wypocin, tyle tego. Jednak na razie to proste "Dziêkujê" musi wystarczyæ.
Blue - Te rozmowy na GG wci±¿ mam gdzie¶ na dysku zapisane. Mimo ¿e nie ma ciê tutaj do¶æ d³ugo, ja pamiêtam i bêdê pamiêta³.
Maron - Mówicie o nim ró¿ne rzeczy, ja powiem ¿e dziêkujê mu za te nauki których mi udzieli³.
Conquest - Praca pod tob± jest bardzo mi³a. Nawet jak znikniesz bêdê ciê mi³o pamiêta³ za otwarto¶æ i za to ¿e nas s³uchasz.
Afil, Byaku, optic, hyu, jabuko, vapek i ca³a reszta luda - fajnie siê z wami trolowa³o i gnêbi³o pokemana, dowalajcie mu za mnie ]
CHÊTNYCH DO WYMIANY MY¦LI ZAPRASZAM NA GG : 32441748
<<< Wyprodukowano na moje zlecenie przez DominLoL Corp.
PPS: By³em redaktorem na Pokemon Valhalli (2008 - 14 listopad 2009 oraz 23 grudzieñ 2010 - styczeñ 2011) i ¶p. PokeSerwis.pl (2009-10). Adminem na ¶p. PokeMedia (2006-08), ¶p. PokemonPowrót (2008), ¶p. PokeShadow (2008), ¶p. PokePlanet2 (2008), ¶p. PokemonMasters (2009), ¶p. PokemonBeta (2009), ¶p. PokeLand (2009-10) i innych mniejszych. W latach 2009-10 kierowa³em popularnym forum ¶p. PokeRang, a od 28 lipca 2010 do 31 listopada 2011 r. by³em Pomocnikiem (dzia³y o Anime i PPS) na Pokemon Valhalla Forum (PVF). W 2011 r. reaktywowa³em stronê Pokemons, któr± opu¶ci³em 31 listopada 2011 r.. Na PokeCollect od 2009 r. (z przerwami kilkumiesiêcznymi) jestem adminem.
Biorê sobie do serca tylko jeden zwyczaj Amerykanów - chwalenie siê na potêgê. Widocznie to dzia³a, skoro s± potêg±. ¦wiêta Trójca : Daru, AtoMan i PokeMan - walcz± o Polski dubbing Pokemon.
Relacja z wizyty delegacji (m in. ja) Pokemon Valhalli na polskich nagraniach 11 sezonu Pokemon. >>http://pokemony.com/pokem...polskiej-wersji
Linki podane w sygnaturce, s³u¿± jedynie celom informacyjnym i edukacyjnym.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum
Wymiana buttonami z PokeCollect
Forum wykorzystuje cookies, tak jak ka¿de inne w internecie, w tych samych celach (reklamy, statystyki, ustawienia). Przegl±dark± mo¿esz regulowaæ warunki przechowywania cookies.