u mnie siê zaczê³o jak zobaczy³em w chipsach kapsle z pokemonami. potem w 2007-2008 zobaczy³em pokemony na jetixie. a potem znalaz³em pokemon_rom_packa i zagra³em we wszystkie czê¶ci. i polubi³em poki. potem znalaz³em stronkê valhalli(która jest do kitu) i przeszed³em na pokecollect. i oto Wilku tutaj przyby³!
U mnie to by³o tak. W przedszkolu robi³y furorê kapsle. Potem na pocz±tku podstwówkikolega przyniós³ karty i trochê pograli¶my. W ok. 3 klasie inny kolega przyniós³ mi na pendrivie ok. 10 wersji Pokemonów. Potem u kolegi odkry³em Treding Card Game na Game Boy'a. I u tego kolegi co mi da³ Pokemony, to znalaz³em to samo, ale na kompa i mi wys³a³. No i potem to tak:
-Pokeserwis
-Pokecollect
-Download
Sygnatura użytkownika
Korepetycje! Chemia, matematyka, jêzyki obce (ANG, DEU). Pomogê w zadaniu, podszkolê. Tylko ¿ebym by³.
Podziêkowania Legends- za grê i za wszystkie pogaduszki na GG o Barcy, Yellowcardzie i innych g³upotach; znalaz³em brata, Blue- za grê i za wszelkie zwierzenia; jeste¶ moj± studni±!, Inaka- za twój charakterek, którego wci±¿ nie rozumiem, a bardzo lubiê, MG- za pomoce w MSach i Trade'y, Kojot- za u¶wiadomienie mnie o pewnych rzeczach i chêci convertu, Byakurai- za skajpowanie i Karaoke, i d³uga¶ne gry, Afil- za avatary i grê i za randomowe rozmowy na Skajpie, Poxer, Kowalt, Szymbar, Maron- za grê u mnie by³o/jest bardzo mi³o, i wszelkim innym, którym siê to nale¿y, a ich tutaj nie wymieni³em.
Kolega mial GB CLS i pokemony Red'y, pozniej ja mialem GB classica i pokemony redy c: Kolejna czesc - > yellow, nad nia spedzilem najwiecej czasu (masakra z Brock'iem). A anime - wiadomo, ze z Polsatu.
Haha. To zaczê³o siê do¶æ dawno, w podstawówce - nie wiem, która by³a to dok³adnie klasa, pierwsza, mo¿e druga. Na antenie bodaj¿e Polsatu lecia³ pierwszy sezon Pokemonów. Moja mama ogl±da w telewizji wszystko, co siê rusza, wiêc bardzo siê jej spodoba³o i zachêci³a mnie do ogl±dania pierwszych odcinków. Pó¼niej to tylko, gdy wraca³em ze szko³y czeka³em dziesiêæ minut przed telewizorem i ogl±da³em kolejne odcinki D Zrobi³em siê ich zagorza³ym fanem, kupowa³em Chipsy tylko po to, aby uzbieraæ wszystkie 150 tazo No a pó¼niej zaczê³y siê karty Pokemon no i wszystko siê sypnê³o, wyrzuci³em ot tak :/ Nie wiem dlaczego. W ka¿dym b±d¼ razie teraz te¿ czêsto jak natknê siê na odcinek z pierwszej serii to ogl±dam - moim zdaniem jest to najlepsza seria ze wszystkich. No i uwielbiam prowadziæ gry PBF w tym zakresie :P
Aaaa, znalaz³em na innym forum ( nie bêdê tutaj robi³ jemu Reklamy ) alternatywn± wersjê swojej historii, któr± sobie tutaj raczê przekleiæ
Tekst napisany Nie 22:27, 07 Gru 2008 na konkurencyjnym forum, co chyba widaæ, po prymitywnym stylu... napisa³/a:
Jak pozna³em Pokemony?
Zaczê³o siê banalnie, pamiêtnego 4 wrze¶nia 2000 r. usiad³em przed telewizorem i obejrza³em pierwszy odcinek Pokemonów. Spodoba³ mi siê serial (zreszt± tak jak ka¿demu w tych czasach) i w ten sposób zosta³em fanem.
Niestety w 2000 r. nie mia³em jeszcze neta dlatego te¿ jedynie z telewizji dowiadywa³em siê czego¶ o pokemonie.
Pamiêtam, ¿e przy pierwszej promocji tazo nie kupowa³em ich ze wzglêdu na zakaz jedzenia chipsów jaki wtedy dosta³em od rodziców, dopiero po latach kupi³em od kolegi t± brakuj±c± seriê tazo. Gdy ogl±da³em bodaj¿e 50 odc. przysz³a mama z zakupów i z u¶miechem na twarzy powiedzia³a ¿e s± jogurty pokemon i 3 z nich mi kupi³a.
Ludzie to by³o szaleñstwo,tazosy,jogurty,rogaliki, gumy do ¿ucia, lizaki, chipsy, zabawki, karty w ka¿dym sklepie,czasopisma, ubranka, rêczniki, parasole i wiele innych.
Gdy wreszcie w wakacje 2001 r. zacz±³ dzia³aæ u mnie net natychmiast popêdzi³em po stronach w poszukiwaniu stron o kieszonkowych potworkach.
Trafi³em na nieistniej±c± ju¿ oficjaln± stronê Pokemonów w polsce
stworki. com. pl
a pó¿niej na inne których ju¿ nie pamiêtam (w pamiêci utkwi³ mi jedynie jaki¶ Klub Snorlaxa ale co to by³o to za chiny nie mogê sobie przypomnieæ)
Teraz troszeczkê odbiegnê od tematu, a mianowicie wyja¶niê dlaczego pokemony upad³y w polsce.
Odpowied¼ brzmi: Przez Polsat.
Niestety ta ******* ********* telewizja do której straci³em szacunek w 2005 r. po prostu przedobrzy³a, za du¿o kasy chcieli dostaæ to skoñczy³o siê tak jak jest.
Polsat Przez ca³y 2003 i 2004 rok emitowa³ same powtórki co sprawi³o ¿e kupa ludzi siê zniechêci³a do poków, dopiero w wrze¶niu 2004 o i¶cie zabójczej porze 8.30 rzucili nam te och³apy ¼le zdubbingowane czyli 5 seriê.
Jednak nie tylko tv zaszkodzi³a, problemem w polsce by³o brak centralizacji.
Wysz³o tak ¿e :
tv robi³a jak chcia³a
wydawcy tych wszystkich gad¿etów robili jak chcieli
Fabryka chipsów tez.
Innymi s³owy zabrak³o kordynacji w tym wszystkim, a ¿e ka¿da firma rzepkê samemu skroba³a to...
W ¶rodku tr±by powietrznej o nazwie pokemon która przesz³a przez polskê w 2001-02.
O szale który wtedy panowa³ nie bêdê mówi³ bo ka¿dy go pamiêta.
G³ównie pokemony mnie zauroczy³y muzyk± z serialu, ba nawet chyba tylko dlatego go ogl±da³em.
Osobi¶cie uwa¿am ¿e Polacy przy³o¿yli sie pod tym wzglêdem.
Zawsze wyczekiwa³em na koniec odcinka i kolejn± czê¶æ PokeRapu.
A gdy zaczê³y siê odcinki z Wyspami pomarañczowymi to ju¿ si³± nie mo¿na mnie by³o oderwaæ od telewizora pod koniec odcinka.
W tamtych czasach nie wiedzia³em ¿e wogóle powsta³a jaka¶ p³yta z polskimi piosenkami pokemon (wg niektórych dwie, ale o niej pó¼niej) i dopiero po latach siê dowiedzia³em o jej istnieniu. Dok³adnie 7 miesiêcy temu znalaz³em polsk± stronê która oferowa³a Radio pokemon, taki odtwarzacz na stronie.
Wtedy te¿ dowiedzia³em siê ¿e istniej± pe³ne wersje piosenek z koñca odcinków.
By³y to utwory z p³yty "Z³ap je wszystkie".
Zaintrygowa³o mnie ¿e nie ma pe³nych wersji karaokemonów z serii Johto Journeys.
Przeszukuj±c archiwum newsów valhalli natkn±³em na og³oszenie Daru który poszukiwa³ polskiej wersji p³yty "totally pokemon" na której mia³yby siê znajdowaæ poszukiwane przeze mnie utwory (All we wanna do i Pikachu przyb±d¼ tu ).
Wtedy te¿ przypomnia³em sobie pewien fakt z przesz³o¶ci, a mianowicie w 2001 lub 2002 r. jako brzd±c prowadzony przez mamê, mija³em kiosk z zabawkami,kasetami,p³ytami itd. w pewnej chwili ujrza³em pokemony na jakiej¶ p³ycie, pocz±tkowo nie zwróci³em na to uwagi ( wtedy zagrywa³em w gry na kompie, i nie my¶la³em nawet by s³uchaæ jakiej¶ muzyki na kompie) i przeszed³em obok, nie mówi±c ju¿ o jej cenie (chyba 45 z³).
Dopiero po tylu latach dowiaduj±c siê jak wygl±da p³yta "Z³ap je wszystkie", zda³em sobie sprawê ¿e byæ mo¿e mia³em niepowtarzaln± okazjê zdobyæ polsk± wersjê tej poszukiwanej przez innych p³yty totally pokemon PL. Gdy sobie to u¶wiadomi³em przez ca³y tydzieñ chodzi³em smutny ( na co i tak nikt nie zwróci³ uwagi, bo jestem pesymist±).
Oprócz tej sytuacji pamiêtam jeszcze ,¿e mia³em plakat ze sklepu s³u¿±cy do gry zapperami (grube tazosy które wydano pod koniec 2001 r. szt. do zebrania 10).
Wogóle nie wiedzia³em ¿e wtedy Frito lay (producent Chitosów i Laysów) mia³ jaki¶ serwis netowy o pokemonach, kilka tygodni temu siê o tym dowiedzia³em a nawet siê przekona³em jak to wygl±da³o (wystarczy wejsæ na web. archiwe. org, wpisaæ adres jakiej¶ strony i voila mamy jej kopie nawet sprzed 10 lat).
Równie¿ w tych czasach codzinnie pi³em mirindê w której kapsle mia³y na górze wizerunki Pokemonów (by³ nawet na ich stronach pokemonowy konkurs "pomarañczowa odyseja" w którym mo¿na by³o wygraæ Kubki na napoje z pokemonami).
Tak jak zapewne ka¿dy by³em z klas± na Pierwszym pokemonowym filmie.
Sala pêka³a w szwach.Tyle ludzi,dzieci i paczek chipsów.
Niestety premiera filmu 2 pokaza³a ilu jest prawdziwych fanów w moim mie¶cie, mianowicie na pokazy przychodzi³o 20-30 osób.
Pamiêtam jeszcze ¿e pewnego niedzielnego ranka polsat wyemitowa³ reporta¿ o pokemonach i promocji Mirindy"pomaranczowa Odyseja".
Nigdy tez nie zapomnê tej dawnej atmosfery, bowiem ka¿dego to interesowa³o i nie by³o podzia³ów w temacie zainteresowañ.
Niestety z biegiem lat ludki siê wykrusza³y i wiele osób odesz³o z Pokesceny jak i przestali pamiêtaæ o pokach. Sam przyznam ¿e na pocz±tku roku mia³em zamiar rzuciæ pokemony i przestawiæ siê na gry strzelankowe. Musicie bowiem wiedzieæ ¿e prawie wogóle nie gram na komputerze (jedynie kilka lat temu kiedy nie mia³em jeszcze neta, to gra³em) po prostu z tego wyros³em (w takim wieku?) i wolê poczytaæ co¶ ni¿ mêczyæ biedne klawisze (choæ przyznaje, czasami pogram w jakie¶ onlinowe gry flashowe).
ArchiwalneNa szczê¶cie dla Was i dla mnie zosta³em w gronie fanów i korzystaj±c z zamieszania z zmian± forum valhalli ( w sierpniu ), dosta³em siê do redakcji pokemonValhalli , gdzie mam nadziejê co¶ zdzia³aæ. Archiwalne
Obecnie : Ech, npisze wkrótce.
Sygnatura użytkownika
<<< Wyprodukowano na moje zlecenie przez DominLoL Corp.
PPS: By³em redaktorem na Pokemon Valhalli (2008 - 14 listopad 2009 oraz 23 grudzieñ 2010 - styczeñ 2011) i ¶p. PokeSerwis.pl (2009-10). Adminem na ¶p. PokeMedia (2006-08), ¶p. PokemonPowrót (2008), ¶p. PokeShadow (2008), ¶p. PokePlanet2 (2008), ¶p. PokemonMasters (2009), ¶p. PokemonBeta (2009), ¶p. PokeLand (2009-10) i innych mniejszych. W latach 2009-10 kierowa³em popularnym forum ¶p. PokeRang, a od 28 lipca 2010 do 31 listopada 2011 r. by³em Pomocnikiem (dzia³y o Anime i PPS) na Pokemon Valhalla Forum (PVF). W 2011 r. reaktywowa³em stronê Pokemons, któr± opu¶ci³em 31 listopada 2011 r.. Na PokeCollect od 2009 r. (z przerwami kilkumiesiêcznymi) jestem adminem.
Biorê sobie do serca tylko jeden zwyczaj Amerykanów - chwalenie siê na potêgê. Widocznie to dzia³a, skoro s± potêg±. ¦wiêta Trójca : Daru, AtoMan i PokeMan - walcz± o Polski dubbing Pokemon.
Relacja z wizyty delegacji (m in. ja) Pokemon Valhalli na polskich nagraniach 11 sezonu Pokemon. >>http://pokemony.com/pokem...polskiej-wersji
Linki podane w sygnaturce, s³u¿± jedynie celom informacyjnym i edukacyjnym.
pierwszy odcinek jaki obejrza³em to dopiero ten kiedy ash walczy³ w caledeon(nie pamiêtam ju¿ polskiej nazwy )mama obudzi³a mnie i w³±czy³a polsat,dzieñ przedtem kupi³a mi bluze z teletubisiami w sklepie dowiedzia³a siê ¿e teraz wszystkie dzieciaki ogl±daj± pokemony i dziêki niej pozna³em ten zaj***y serial teraz moja starsza tego ¿a³uje,ale có¿ sama siê wkopa³a
Ja w³a¶ciwie u kolegi zacz±³em, jak mia³em 6 lat. By³em z mam± i jej kole¿anki i syna i akurat zaczê³y lecieæ w TV, i siê zaciekawili¶my, a potem tak jako¶ w gazecie patrzy³em kiedy s± i ogl±da³em.
Ja mia³am 6,5 lat kiedy po raz pierwszy zobaczy³am Pokemony. Razem z moj± kumpel± do dzi¶ je uwielbiamy. By³am nawet w kinie na któryms filmie
Sygnatura użytkownika
Podziêkowania
Nenloth- za wszystko, za nasze wspólne rozmowy na GG, plotki i inne zabawne fikusy. Mogê ci wszystko powiedzieæ ze wszystkiego siê zwierzyæ.
Legends - tobie te¿ siê nale¿y choæby za wspólne chêci przeróbki forum. No i za te gadki na GG
Vabi i Drago - Was pierwszych pozna³am. Vabi za nasze rozmówki na GG Drago za ca³okszta³t
DominLol - Tu jest za co dziêkowaæ. Porady dotycz±ce gier itp. ale te¿ bardziej osobiste rozmowy. Korektorowanie PZG, i jedna ma³a rzecz, której nigdy nie zapomnê
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Wymiana buttonami z PokeCollect
Forum wykorzystuje cookies, tak jak ka¿de inne w internecie, w tych samych celach (reklamy, statystyki, ustawienia). Przegl±dark± mo¿esz regulowaæ warunki przechowywania cookies.