W tym numerze gazetki, jak to odt±d bêdzie mia³o miejsce, przedstawiê jedn± informacjê która bêdzie t± programow± poruszon± przez mnie. Bêdê te¿ pisa³ krócej o paru innych, a niekoniecznie mniej wa¿nych rzeczach i mo¿e dodam co¶ o jakich¶ akcjach.
Jak wiemy, ostatnio w w±tpliwej sytuacji sta³ nasz forumowy PBF, który pod wodz± Legenda przeszed³ ca³kowit± odmianê.
Legends jest fanem d³ugich odpisów, oraz porz±dnej pracy, wiêc na pocz±tku ciê¿ko mu by³o „przestawiæ” go na w³a¶ciwe swoim zdaniem tory. Tutaj dam cytat, swojej w³asnej wypowiedzi, z czasów kiedy jeszcze moderowa³em.
Maron z 24-08-10 napisa³/a:
S³uchajcie, trzeba co powiedzieæ Legedsowi.
Ostatni odpis Afila 13 sierpnia
Blue: 10 sierpnia
Rassen:17 lipca
Inaka: Wczoraj. Ale prowadzi obecnie tylko jedn± grê
Nenloth: 5 Sierpnia
poxer: nie ma ¿adnego graj±cego usera
SAM LEGENDS 23 Lipca
Jednym s³owem PBF siê rozwija
Jak widaæ PBF siêgn±³ niemal dna. Ale upór, i dobrzy MG zrobili swoje, a z czasem PBF odbi³ siê od dna, i teraz wraca do swojej ¶wietno¶ci. Szef PBFu og³osi³ nabory, a prawdopodobnie pomog³a w tym ca³a kampania wrze¶niowa. Równie¿ sam Legends, przynajmniej na moje oko zacz±³ dla dobra gry mniej przestrzegaæ swoich zasad.
Osobi¶cie uwa¿am, ¿e musimy mieæ nadziejê, ¿e gra forumowa dalej bêdzie rozwija³a siê przynajmniej takim tempem, a za jaki¶ czas wróci do aktywno¶ci z czasów ¶wietno¶ci. Niestety, z tego co wiem przez jakie¶ ultimatum akurat w takim momencie zrezygnowa³. Nie wiem za du¿o w tej sprawie, ale zapyta³em go przez gadulca, nawet tam nie dowiedzia³em siê zbyt du¿o. Wychodzi na to, ¿e ta sprawa mia³a tylko jedno, p³ytkie dno.
Teraz mo¿e ogólniej o kampanii wrze¶niowej, jako z racji jej nadchodz±cego koñca (jeszcze 2 punkty nie zosta³y spe³nione). Najwiêkszej akcji w historii nowego (niemal dwuletniego) Pokecollect.
Mo¿na podsumowaæ j± krótko: wiele po¿egnañ, kilka turniejów trochê og³oszeñ i ogólne jesienne porz±dki. Maj±c na my¶li porz±dki mam oczywi¶cie na my¶li przenoszenia dzia³ów oraz pozbycia siê Centrum Pomocy.
Z wa¿niejszych rzeczy z tego miesi±ca to tyle, przepraszam je¿eli co¶ pomin±³em.
Ash, jego matka i profesor Oak wyruszaj± do Isshu. Regionu, który jest bardzo oddalony od reszty, by siê tam dostaæ trzeba polecieæ samolotem. Gdy tam ju¿ dotarli, dziwny czarny dym pojawi³ siê nad lotniskiem, w ¶rodku niego znajdowa³ siê Zekrom. W tym samym momencie ¿ó³ty stworek g³ównego bohatera zosta³ porwany przez Team Rocket. Meowth z³apa³ go w metalow± ³apê, która zosta³o rozwalona przez grom Zekroma .Ów grom trafi³ te¿ w Pikachu, przez co (czego jeszcze nikt nie wie) nie mo¿e u¿ywaæ elektrycznych ruchów. Chwilê pó¼niej po bohaterów z Kanto przyjecha³a tutejsza profesor Araragi. Zawioz³a ich do swojego laboratorium, gdzie przebadali ¿ó³tego stworka. W tym miejscu te¿ Ash pozna³ wszystkie startery z Isshu oraz (mo¿e) swojego rywala, z którym od razu rozpocz±³ walkê. Pikachu zaatakowa³ Iron Tail, czym prawie powali³ Tsutaaja’ê. Mia³ on ju¿ zakoñczyæ walkê Volt Tackle, lecz nie potrafi³ go u¿yæ. Pokemon rywala zaatakowa³ Grass Miner, czym rozwali³ Pikachu. Odcinek zakoñczy³ siê tym, jak nasi bohaterowie znowu badali ¿ó³tego stworka, po czym nagle Zekrom znowu uderzy³ Pikachu swoim gromem, przywracaj±c mu elektryczne ruchy.
Pokemon Best Wishes, odc. 2
Akcja tego odcinka zaczyna siê od razu po ostatnim. Pokazane jest jak grom Zekroma uderza w ¿ó³tego stworka. Na nastêpny dzieñ Ash dostaje piêæ PokeBalli i PokeDex, po czym wyrusza w swoja kolejn± podró¿. Wyruszaj±c nasz bohater zauwa¿y³ cos dziwnego w krzakach. Uzna³ to za Pokemona wiêc po skanowaniu, (które pokaza³o mu Kibago) Nie my¶l±c ani chwili, (co do Ash’a jest podobne) rzuca PokeBall, który siê odbija, a z krzaków wyskakujê w¶ciek³a Iris. Po krótkich rozmowach nasz bohater zauwa¿a Pokemon’a Shikijaka’ê, za któr± rusza w po¶cig. Po chwili Ash jest przy ca³ym stadzie tych Pokemon’ów, ale zapomnia³, ¿e przed z³apaniem trzeba os³abiæ Poka, wiêc rzuca bezmy¶lnie PokeBall. Poke-sarny uciekaj±, a sam nasz bohater z Pikachu zostaj± zdeptani przez stado, Minezumi. Trochê pó¼niej, bohater z Kanto id± z Iris drog±, zauwa¿a jeszcze jednego Pokemona, Mamepato. Pikachu atakuje Piorunem, co powala tego¿ Pokemona, ale dziêki szybkiej akcji jego stada zostaje on uratowany przed z³apaniem. Stworki uciekaj±, a Ash po raz kolejny nie z³apa³ Pokemona, lecz mia³ jeszcze jedn± szansê. Od stada od³±czy³ siê jeden Poke-ptak, przez co po krótkiej walce zosta³ z³apany przez Asha. Nagle z nik±d pojawia siê Team Rocket, który ³apie ¿ó³tego stworka i Kibago. Mamepato nie daje sobie rady, z nowo z³apanym Pokemonem Jessie Koromorim. Wtedy to, gdy zespó³ r ucieka pojawia siê Mijumaru, który to pod±¿a za Ash’em od wyj¶cia z laboratorium. Atakuje on swoj± muszelk± balon, którym odlatuj± Jessie i James. Chwile pó¼niej porwane pokemon’y wróci³y do w³a¶cicieli, niestety Pikachu zas³ab³. Odcinek koñczy siê jak nasi bohaterowie s± w centrum Pokemon z now± siostr± Joy.
Wywiad
Nenloth: Witaj, Blue, znajdziesz chwilkê na wywiad?
Blue: Oczywi¶cie, ¿e tak Nen. Zawsze do us³ug.
Nenloth: Tak wiêc, powiedz mi, jak wygl±da ¿ycie na forum z punktu widzenia
dziewczyny? Czy ró¿ni siê ono czym¶ od popularnego, mêskiego?
tak. Dziewczyn na forum jest bardzo ma³o... nie jeste¶my nawet niewielk± czê¶ci±
ch³opców. I mówiê tutaj o aktywnych u¿ytkowniczkach. Nie umiem stwierdziæ czy
jestem ostatnio aktywna, wiem jedynie ¿e moja obecno¶æ na PokeCollect ogranicza
siê do minimum.
My¶lê ¿e jeste¶my traktowane trochê bardziej ulgowo ni¿ ch³opacy ... wiesz co mam
na my¶li. Czasami te¿ mam takie wra¿enie ¿e nie wszystkie dziewczyny nadaj±
siê na pokemonowe forum, otaczaæ siê ch³opakami w ró¿nym, zazwyczaj ju¿
starszym wieku 16 - 20 lat. Dla mnie to jednak jest co¶ normalnego. We¼my na
przyk³ad takiego Drago, z którym rozmawia mi siê bardzo dobrze.
Nenloth: Mhm, czyli na forum nie czujesz siê dyskryminowana, czy co¶ takiego, a
wrêcz przeciwnie.
Blue: Absolutnie nie, choæ na ka¿dym forum zdarzaj± siê czarne owieczki które
wszystko psuj±.
Nenloth: Masz na my¶li kogo¶ konkretnego?
Blue: G³ównie niezbyt grzecznych spamerów. proszê nie dopytuj siê kto, bo
widocznie ju¿ siê poprawi³ :P
Nenloth: Spoko, to nawet nie by³oby zbyt dobre.
Nenloth: Anyway, widzieli¶my ciê w wielu wa¿nych rolach na forum. Redakcja, MG...
Dlaczego z nich zrezygnowa³a¶?
Blue: Dlaczego to w³a¶nie tych pytañ nie lubiê? By³am MG na PokeCollect ju¿
dwukrotnie. Je¿eli chodzi o gazetkê to my¶lê ¿e zg³osi³am siê tam pod wp³ywem
impulsu. By³am przy wymy¶laniu jej pocz±tków i zapragnê³am znale¼æ siê w¶ród
twórców. a potem jak to siê mówi... dosta³am lenia. Podobnie by³o te¿ je¶li chodzi o
PBF. Je¶li nawet mia³am dobre pomys³y na gry, bo tak by³o.. to zabrak³o czego¶ co
MG jest potrzebne najbardziej. Wena. Mia³am wtedy niezbyt przyjemny okres w
¿yciu i muszê tu podziêkowaæ Legendsowi, bo to on mnie wspiera³. Poza tym
przesta³o mnie w wakacje ca³kowicie interesowaæ tracenie czasu na forach i w domu
gdy¿ lato by³o istotnie piêkne. Nie mia³am chêci, si³, weny i niczego co by mnie
utrzyma³o przy zostaniu d³u¿ej Mistrzyni± Gry. Jeszcze jedn± spraw± by³o to, ¿e
pisz±c dla mnie d³ugi post w rzeczywisto¶ci by³ to maleñki kawa³eczek "niby" tego
co napisa³am. to irytuje mnie strasznie. Rozdzielczo¶æ forum jest.. no za szeroka.
Czy jak to siê nazywa nie wiem.. ale Perry powinien siê tym zaj±æ. Anyway, ju¿ ca³±
prawdê znasz.
Nenloth: Szczerze mówi±c, mnie te¿ to trochê denerwuje, je¿eli chodzi o
rozdzielczo¶æ.
Blue: S±dzê, ¿e nie tylko my jeste¶my tego zdania.
Nenloth: A czy mamy szansê zobaczyæ ciê po raz kolejny jako BlueBlue?
Blue: Naprawdê w±tpiê w to. Nie mam ochoty odpisywaæ nawet w mojej przygodzie,
któr± prowadzi jagodowy. Nie liczcie na mój ponowny niebieski kolor. Chocia¿.. jak
siê rozdzielczo¶æ zmieni to kto wie?
Nenloth: Có¿, wystarcza nam czekaæ. W mojej opinii na obu stanowiskach dobrze
siê sprawowa³a¶ i trochê szkoda, ¿e tam ciê zabrak³o. Liczymy na twój powrót,
poniewa¿ têsknimy. Nie tylko do MG i Redakcji, ale ogólnie, na forum.
Blue: Wiem Nen. W sumie bez serca zostawi³am kilka moich pere³ek na forum. Tak
samo porzuci³am pisanie Pokemon Shadows of Power. Dokoñczy³am tylko ostatni
rozdzia³. Na forum jestem codziennie, lecz tylko chwilkê. Lepiej mnie ³apaæ nim
odlecê.
Nenloth: W³a¶nie, czy mamy szansê spodziewaæ siê kontynuacji twojego FFa?
Blue: "Porzuci³am", niebieski przyjacielu. Jednak, jest jedna osoba... której
mog³abym przekazaæ kontynuacjê lecz nie chcê jej obarczaæ tym obowi±zkiem.
Nenloth: Mo¿e nam powiesz, o kogo chodzi? Zdrad¼ nam tajemnicê, prosimy!
Blue: Oczywi¶cie, mówiê tu o nikim innym jak naszym osobistym pisarzu Nexusie
DominLolu. Niech to przeczyta i niech wie, ¿e nie podoba mi sie jego obecna
nazwa... Jedynie on ma predyspozycje i zna ci±g dalszy wydarzeñ jakie
zaplanowa³am dla mojego Ficka.
Nenloth: Dziêkujê ci bardzo za wywiad.
Blue: Ja tak¿e serdecznie dziêkuje i do nastêpnego spotkania.
MiniFAQ
Dzi¶, zajmiemy siê moj± ulubion±, IV generacj± pokemonów, mianowicie:
Diamond/Pear/Platinum.
Q: Co robiæ po wywaleniu TG z ich bazy w Veilstone?
A: Goniæ za nimi do Góry Coronet.
Q: Czemu nie mogê wej¶æ do podziemi/Underground'a w Platinum?
A: Potrzebne jest Wi-Fi, No$GBA go nie emuluje, za¶ DeSmuME jak najbardziej.
Q: Czy mogê siê wymieniæ miêdzy grami?
A: Na konsoli - oczywi¶cie, na kompie - nie. Powód: znów brak Wi-Fi : D
Q: Gdzie jest Giratina?
A:W ?Diamond/Pearl, w Turnback Cave, w Platinum za¶, w Zniekszta³conym ¦wiecie/Distortion World.
Q:Jak zmieniæ formê Giratiny?
A: Potrzebujesz Griserious Orb/Per³owoszarej Kuli ( chyba to jest nazwa polska, jakby co¶ to popraw). Znajduje siê ona w innej czê¶ci Distorion
World/Zniekszta³conego ¦wiata. ¯eby siê do niego dostaæ musimy doj¶æ na koniec Turnback Cave. GIRATINA ZMIENIA WOJ¡ FORMÊ TYLKO W PLATINUM I HG/SS/B/W.
Q: Kilku go¶ci blokuje mi dostêp do innych stref. Co zrobiæ?
A: Musisz mieæ pe³ny RegionDex a nastêpnie pój¶æ po upgrade do National'a, wtedy powinni ciê pu¶ciæ.
Q: Nie umiem spatchowaæ Platinum do wersji polskiej, co robiæ?
A: Zalecam pobranie od razu gotowej wersji:http://www.4shared.com/file/k2Nt3yUi/Pokemon_Platinum_PL.html , has³o do archiwum to Platyna.
Q: No dobrze, ale nie widzi romu, co robiæ?
A Podczas wyboru romu, musisz wybraæ "All Files" Wtedy odnale¼æ rom i go odpaliæ.
Q: Czy kody z Angielskiej wersji bêd± dzia³aæ w polskiej wersji?
A: Oczywi¶cie, jak najbardziej,
Q: Czym siê ró¿ni Diamond/Pearl i Platinum?
A: Kilkoma aspektami, pokemonami wystêpuj±cymi w danej grze, kilkoma nowymi formami starych pokemonów (Giratina, Shaymin, Rotom,).
Ostatnimi chwilami fabu³y oraz zmienionym wygl±dem sal gimnastycznych.
Humor
W nadmorskim hotelu zatrudniono nowego recepcjonistê. Kierownik przypatruje siê jego pracy. Nowy odbiera telefon:
- Nie, nie mamy i w przysz³ym tygodniu na pewno te¿ nie bêdziemy mieli! - wrzeszczy nowy pracwonik.
Zdenerwowany kierownik wyrywa mu s³uchawkê i koryguje go:
- Tak, na pewno mamy, i w tym tygodniu, i w nastêpnym!
Kierownik wzdycha, czuj±c ulgê, a nowy mówi:
- Szefie, ale on pyta³ o ulewy i wichury...
Przychodzi facet do lekarza i mówi:
- Panie doktorze, oblaz³y mnie krasnoludki! - mówi i wykonuje gest, jakby chcia³ strzepn±æ niewidzialne stworzonka.
- Tylko nie na biurko! - krzyczy medyk.
Co to jest: mieszka w sadzawce i jest ca³e czerwone?
¯aba z poparzeniem s³onecznym.
W tym numerze zabrak³o Poxera, który nie móg³ napisaæ PPSu i Afila, za którego wywiad musia³em przeprowadziæ ja. Nie mam im tego za z³e.
Sygnatura użytkownika
Korepetycje! Chemia, matematyka, jêzyki obce (ANG, DEU). Pomogê w zadaniu, podszkolê. Tylko ¿ebym by³.
Podziêkowania Legends- za grê i za wszystkie pogaduszki na GG o Barcy, Yellowcardzie i innych g³upotach; znalaz³em brata, Blue- za grê i za wszelkie zwierzenia; jeste¶ moj± studni±!, Inaka- za twój charakterek, którego wci±¿ nie rozumiem, a bardzo lubiê, MG- za pomoce w MSach i Trade'y, Kojot- za u¶wiadomienie mnie o pewnych rzeczach i chêci convertu, Byakurai- za skajpowanie i Karaoke, i d³uga¶ne gry, Afil- za avatary i grê i za randomowe rozmowy na Skajpie, Poxer, Kowalt, Szymbar, Maron- za grê u mnie by³o/jest bardzo mi³o, i wszelkim innym, którym siê to nale¿y, a ich tutaj nie wymieni³em.
POKECOLLECT FOREVER!
Ostatnio zmieniony przez Nenloth 10 Pa¼dziernik 10, 14:05, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
'Creditsy ( one tu by³y zawsze, i nie poke, ja nie outujê, prêdzej collect znowu zamkn± ni¿ st±d pójdê ):
Inaka - Powiedzieæ dziêkujê za wszystko to za ma³o. Te rozmowy na GG, gra, ocenianie moich wypocin, tyle tego. Jednak na razie to proste "Dziêkujê" musi wystarczyæ.
Blue - Te rozmowy na GG wci±¿ mam gdzie¶ na dysku zapisane. Mimo ¿e nie ma ciê tutaj do¶æ d³ugo, ja pamiêtam i bêdê pamiêta³.
Maron - Mówicie o nim ró¿ne rzeczy, ja powiem ¿e dziêkujê mu za te nauki których mi udzieli³.
Conquest - Praca pod tob± jest bardzo mi³a. Nawet jak znikniesz bêdê ciê mi³o pamiêta³ za otwarto¶æ i za to ¿e nas s³uchasz.
Afil, Byaku, optic, hyu, jabuko, vapek i ca³a reszta luda - fajnie siê z wami trolowa³o i gnêbi³o pokemana, dowalajcie mu za mnie ]
CHÊTNYCH DO WYMIANY MY¦LI ZAPRASZAM NA GG : 32441748
Wspó³czuje Blue.
Numer wysze³ super ale rozmiary czcionek mi siê nie podobaj± i ¼le jest logo wklejone oraz co¶ sie z napisem Maron ( chyba) skopa³o
Poprawi³em. Nie wiem, co siê sta³o z czcionk±, wiêc wybaczcie, ale nie umiem tego naprawiæ.
Sygnatura użytkownika
Korepetycje! Chemia, matematyka, jêzyki obce (ANG, DEU). Pomogê w zadaniu, podszkolê. Tylko ¿ebym by³.
Podziêkowania Legends- za grê i za wszystkie pogaduszki na GG o Barcy, Yellowcardzie i innych g³upotach; znalaz³em brata, Blue- za grê i za wszelkie zwierzenia; jeste¶ moj± studni±!, Inaka- za twój charakterek, którego wci±¿ nie rozumiem, a bardzo lubiê, MG- za pomoce w MSach i Trade'y, Kojot- za u¶wiadomienie mnie o pewnych rzeczach i chêci convertu, Byakurai- za skajpowanie i Karaoke, i d³uga¶ne gry, Afil- za avatary i grê i za randomowe rozmowy na Skajpie, Poxer, Kowalt, Szymbar, Maron- za grê u mnie by³o/jest bardzo mi³o, i wszelkim innym, którym siê to nale¿y, a ich tutaj nie wymieni³em.
Dobra rada od Kojota (sam przeprowadza³em wywiady)
Przyk³adowo (z ca³kiem innego forum):
Cytat:
1. Zwrot grzeczno¶ciowy
Witam!
2. Przedstawienie postaci (krótko)
Cytat:
Chcia³bym zaprezentowaæ Wam wywiad z naszym Mapperem - Helperem, Królewskim Palladynem posiadaj±cym poziom 14 019, oraz Senior Tutorem naszego OTS'a!.
3. Podziêkowanie
Kojot II: Na pocz±tek chcia³bym podziêkowaæ za "Naderwanie" kilku minut, po¶wiêconych wywiadowi.
Helper: Przyjemno¶æ te¿ po mojej stronie. Big Grin
4. Rozpoczêcie wywiadu.
Kojot II: Okey, mo¿emy zacz±æ. Na pocz±tek co¶ o sobie, czyli Imiê, Wiek, Miejsce zamieszkania itp.
Helper: Witam wszystkich. Mam na imiê Jarek, mam 16 lat i mieszkam w Sanoku.
Prócz tego, osobê z któr± przeprowadzamy wywiad powinni¶my wyró¿niæ: najlepiej wyt³uszczon± czcionk±. Po ka¿dym Pytaniu i odpowiedzi, 1 linijka odstêpu (aby to schludnie wygl±da³o)
(Wywiad, baaardzo stary, oko³o rok temu przeprowadzi³em go. Prócz tego pe³no rzeczowników z du¿ych liter (wtedy mia³em tak± maniê, pisania ka¿dego wyrazu z du¿ej litery)).
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum
Wymiana buttonami z PokeCollect
Forum wykorzystuje cookies, tak jak ka¿de inne w internecie, w tych samych celach (reklamy, statystyki, ustawienia). Przegl±dark± mo¿esz regulowaæ warunki przechowywania cookies.